-FAQ'S-

Hoe lang duurt een thermografisch onderzoek?

Een onderzoek duurt gemiddeld zo'n anderhalf a twee uur inclusief: voorbespreking, maken van de opnames en het nabespreken van de beelden. na het bewerken en beoordelen van de thermogrammen krijgt u de rapportage thuis gestuurd.

Is een thermografisch onderzoek altijd mogelijk?

Nee, wanneer aan de voorwaarden beschreven onder ;"werkwijze & voorbereidingen" niet wordt voldaan is het  niet mogelijk om goede opnames  te maken. Het is dus erg belangrijk om deze richtlijnen goed op te volgen! .

Komt er straling vrij die schadelijk is voor mijn paard?

Nee, de camera  zelf zend geen straling uit, maar registreert alleen de  uitgestraalde warmte van het paard.

 

 

 

 

 

 

  

Ik heb geen binnenbak of stal tot mijn beschikking, is het dan wel mogelijk om thermografisch onderzoek te laten doen?

Nee, het is niet mogelijk om in de buitenlucht correcte thermografische opnames te maken, omdat hier te veel  factoren zijn die het maken van juiste opnames beinvloeden ( zoals; zonlicht en wind)

Wat is een artefact?

Artefacten  zijn in feite verschijnselen die we op de opnames zien maar die er niet zijn. Dit kan door veel dingen veroorzaakt worden. Bijvoorbeeld ; reacties doordat het paard in de zon gestaan heeft, nat of vuil is of heeft staan schuren. Hierdoor komen er dingen in beeld die op blessures kunnen kijken maar het niet zijn.

Vind je niet altijd wel wat bij een thermografisch onderzoek?

Ja, je vind altijd wel wat. Een goede thermograaf weet echter welke afwijkende patronen op het thermogram echt belangrijk zijn, kunnen duiden op een (opkomende)blessure en welke dingen als normaal beschouwd kunnen worden! Dit hangt ook af van training en leeftijd van een paard.

 

 

 

 

 

 

 

Kan ik ook een thermogram laten maken van een gedeelte van mijn paard (bijv alleen de rug)?

Ja dat is mogelijk, echter een geheelonderzoek is meestal aan te raden omdat een probleem in bijvoorbeeld een been wel secundair kan zijn aan andere problemen in het paardenlichaam.

Hoe gaat een zadelpasvormcontrole in zn werk?

Er wordt eerst een opname vd rug gemaakt in rust zonder zadel, hierna krijgt het paard zo'n 15 a 20 min beweging onder het zadel en worden de opnames herhaald plus extra opnames gemaakt van de onder (en boven) zijde van het zadel om een beeld te geven van de drukpunten en verdeling van de druk van ruiter en zadel.

Is het raadzaam om 1x per jaar een onderzoek te laten verrichten?

Ja, Thermografie is een goede manier om snel het hele paard en evt problemen in beeld te brengen. Vaak is er ver voor het tot uiting komen van een blessure al wat te zien middels thermografie zodat de training of bijv de zadelligging aangepast kan worden en kunnen blessures eerder voorkomen worden dan genezen !

 

 

 

 

 

-Home-